Antibiyotiksiz Bir Kış!

*Fotoğraf: Teddybär-Krankenhaus Med- Uni Wien/ Viyana Tıp Fakültesi Ayıcık Hastanesi 

Çocuklar bedenen ve zihnen küçük yetişkinler gibi değiller, o nedenle her hangi bir hastalıklarında çocuk doktoruna götürmek ve gerekmedikçe de her hastalığına antibiyotik kullanmamak gerekir. 

7 yıl önce katıldığım anne-bebek buluşmasında anneler öksürük şurubu vermenin gereksizliğinden bunun bir çok alternatifi olabileceğinden bahsediyorlardı ve alternatifleri aralarında konuşuyorlardı. Tam da o ara yaklaşık 8 aylık olan Hanne (kızım) de öksürmeye başladı, ev doktorumuza götürmüştük. O da bir şurup yazmıştı, içeriğini okuyunca vermemeye karar verip alternatif yöntemlere yöneldik.

Bir kaç sene sonra da 2. çocuk 3-4 aylıkken öksürük başlayınca çocuk doktorumuzla bu konuları konuşup, neden alternatif yöntemleri tavsiye etmiyorsunuz diye sorduğumda:

  • Doğal yöntemleri ilaçlar gibi tavsiye edemeyeceğini, her ailenin dozunu ve hijyenini ayarlayamayacağını, bitkilerin faydalı olabileceği gibi, yanlış kullanımında zararlı olabileceğini
  • Doğal yöntemlerin de herkese iyi gelmeyenleri olabileceğini
  • Öksürük gibi durumları ilaç verip bastırmak yerine, bol bol açık havada dolaşıp hatta açık havada mevsimine göre uygun kıyafetle çocuğu uyutarak nefesini temizlemesi gerektiğini
  • Çocuğun yattığı odayı iyi havalandırmanın ve ısısının yüksek olmaması gerektiğini anlattı.
Viyana Tıp Fakültesi

Antibiyotik konusunda da aynı doktorumuzun çok bilgilendirici açıklamaları oldu, mesela kızımın boğazları şiştiğinde antibiyotiklik bir durum değil, sen yöntemlerine devam et diye ilaç yazmadı. Antibiyotik ne zaman gerekli ne zaman gereksiz bize net bir şekilde açıkladı. Sürekli ilaç yazan birisi değil ama sürekli ateş düşürücü yazan birisi :))

Önemli bir ayrıntı ihmal etmeyelim; ilaç kullanılmasa bile çocukların hastalıklarında muhakkak çocuk doktoruna götürmek ve teşhis önemli.

Çocuk doktorumuzun ve sosyal medyadan takip ettiğim dr.mami isimli blog yazarı doktor anneden Antibiyotik hakkında derlediklerim:

Antibiyotik (AB) ne zaman faydalı , ne zaman zaralı?

  1. AB gerekli olmadığında, zararlıdır.
  2. AB gerektiğinde bir nimettir, hayat kurtarır ve uzatır.
  3. AB bakterilere karşı etkilidir, virüslere karşı değil. Bir çok enfeksiyon hastalıklarına virüsler neden olur. (öksürük, boğaz ağrısı, orta kulak iltihabı, bronşit…) Bu durumlarda AB gerek yok.
  4. AB ler sadece zararlı bakteriler üzerinde etkili değillerdir, aynı zamanda çocuğun vücudunda yan etkiye de sahiptirler. Yararlı bakterileri de öldürerek bağırsak florasını bozabilirler.
  5. En büyük sorun gereksiz ve sık AB kullanımında, vücut buna bağışıklık kazanıyor ve AB etkisiz hale geliyor.
  6. Doktorunuzla konuşun ve AB gerekli olup olmadığından emin olun. Çocuk doktorları bu konuda daha hassaslar, çocuğunuzu iyi bir çocuk doktoruna götürün.
  7. Virüs mü Bakteri mi diye şüphe varsa, kan alımı veya tahlil yaptırmak yardımcı olabilir. Bunlar da her zaman yararlı olmayabilir, en iyisi doktorunuzun bu konuda sizi yönlendirmesi.
  8. Bir AB tablosu oluşturup çocuğunuza ne zaman, ne için AB verdiğinizi ve hangi yan etkilerle karşılaştığınızı not alabilirsiniz.
  9. Ebeveynler AB kullanımında hata yapıyorlar, lütfen bu konuda doktorunuzdan ve eczanenizden ayrıntılı bilgi alın.
  10. Bağırsak tedavilerinde her zaman etkili olmayabilir. Eğer AB gerekliyse şükret ki AB var. Antibiyotik iyidir, kötü olan bu ilaçların gereksiz kullanımıdır.

Bugüne kadar sadece bir kere büyük kızımda antibiyotik kullanmış biri olarak şunları söyleyebilirim: Çocuklarda kışın görülen hastalıklar genellikle öksürük, boğaz, kulak gibi durumlarda farklı alternatifler mevcut. Ben bu konuların uzmanı olmadığım için tek tek şuna şunu kullanın diye tavsiyede bulunamam. Sadece genel olarak yaptıklarımı yazabilirim:

  • Öksüren çocuğa çok müdahale etmiyorum, bol açık havaya çıkarıyorum, ılık bitki çayları ile destekliyorum. Ateşi yoksa açık hava iyi gelir, ateşli çocuğu çıkartmayın tabi ki. İlk başlarda soğan suyu içiriyordum şimdilerde içmiyorlar.
  • Hastalıklarda hemen şu bitkiyi verdim geçti diye bir şey olamaz, beslendiği şeyler de önemli. Mesela gripte, soğuk algınlığında sıcak bir tavuk suyuna çorba çok iyi gelecektir.
  • Hasta olmadan ıhlamur, adaçayı, papatya içiyorlar zaten. İçlerine bal katınca daha lezzetli oluyor. Elma çayı da içine tarçın katarak boğazı yumuşatıyor.
  • Sarımsak, soğan baş tacımız. Boğaz ağrılarında sarımsak yedirmek doğal antibiyotik yerine geçiyor ama lütfen dozunu aşmayın ve çocuğa verdiğinizi unutmayın.
  • Burun, boğaz hastalıklarında yatarken yatak başına soğan koyuyorum. O nefesi açıyor.
  • Ballı zencefil veya ballı soğan suyu büyük kızım seviyor, ara ara hasta olmadan da veriyorum.
  • Aman hasta olmasınlar diye sürekli korumuyorum, hatta son iki numaralar evde hiç çorap giymiyorlar.
  • Evi çok sıcak tutmuyorum, hava şartlarına göre giydiriyorum. Lahana tarzı giyim deniliyor, kat kat giyince okulda sıcak olunca üzerlerindeki kazağı çıkarıp alttaki kısa kollu veya uzun tişörtle duruyorlar. Böylelikle aşırı terlemenin önüne geçilmiş oluyor.
  • Ne aşırı üşüme, ne de aşırı terleme olmayınca hastalık da olmuyor. Yelek işine hiç girmedim, uyanınca giydirme felan. Alışkanlık haline gelmeyince galiba üşümüyorlar.
  • Bol meyve ve kuruyemiş yiyorlar, bol su içiyorlar.
  • Cips, kraker vs gibi çöp gıdaları nadiren yiyorlar. Yolculuklarda yanıma genelde meyve, alternatif atıştırmalıklar alıyorum.
  • Küçüklerin burunları ara ara akıyor ama, meyve ve ıhlamurla destekliyoruz.

Teşekkür eder, sağlıklı günler dilerim…

 

 

 

 

 

 

Konuyla ilgili doktormami’ nin yazısına şuradan ulaşabilirsiniz  tıklayınız

2 Comments

Add Yours →

Bir yanıt yazın