Anaokulu öncesinde 1000 Kitap Okuma Projesi

Anaokulundan Önce 1000 Kitap –1000BooksBeforeKindergarten bu projeyi veya challenge’i ilk defa Sevgili Devletşah’tan duymuştum. Şöyle bir videoları da var şuraya bir tık.

Amaç: küçük yaşta çocuklara kitap okuma alışkanlığı edindirme ve kitap okumayı sevdirme. Kitaplarla çevreli bir dünya oluşturma. Projeyi anaokul öncesi çocuklar için düşünmelerinin bir diğer amacı da, çocukların 0 6 yaş dönemlerinde dil becerilerinin ve öğrenme kapasitelerinin en aktif olduğu dönemler.

Proje nasıl işliyor: Anaokulundan önce – yani önerilen yaş anaokul öncesi 5 yaş- Biz bunu Avrupa için uygulamak istersek ilkokul ve anaokul öncesi de diyebiliriz. Zira çocukların Avrupa’da anaokuluna başlama yaşları farklılık gösterebiliyor.  Proje her gün en az 1 kitap okuyarak 1000 kitabı tamamlamak şeklinde devam ediyor. Her gün bir kitap okumaya devam ettiğimizde 1. yıl 365, 2. yıl 730 ve 3. yıl 1,095 kitapla daha 3 yıl dolmadan aslında 1000 kitabı tamamlamış oluyoruz. Projenin bazı kuralları da var, günde bir kitaptan daha fazlasını okuyarak daha kısa sürede bitirebilirsiniz. Zaten bu alışkanlığı kazandıktan sonra bırakamazsınız. Bir diğer ayrıntı da e-book tarzı kitapların küçük çocuklar için tercih edilmeyişi, amaç çocuğun kitaba dokunması hissetmesi.

Çocuğumuz bir gün kitap okumayı istemezse: Tabi ki zorlama yok, amaç sevdirmek/ilgi uyandırmak asla zorlamak değil. Aynı kitabı tekrar tekrar okutturuyorsa bunu ayrı sayı olarak sayabiliyorsunuz. Projede 6 yaşından küçük çocuklar için kitaplar ebeveynler tarafından okunuyor. Bu da harika bir çocuk- ebeveyn yakınlığı sağlar. Özellikle şu dönemde en çok ihtiyaç duyduğumuz şey. Her gün yatmadan önce çocuğunuza bir kitap okuyarak bu projeye/challenge’a (proje mi desem challenge mi bilemedim) dahil olabilirsiniz.

Eğer çocuğunuz okuma biliyorsa kendisi gün içinde bir kitap okur, sonra yatarken bir kitapta siz okursunuz, böylelikle kitaplar hayatımızın bir parçası olur. Ayrıca yabancı dilde okuma yapmak isterseniz, bu da yabancı dil için güzel bir çalışma olur.

Challenge için şu internet sitesinde (tıklayın) daha fazla bilgi var.

Biz nasıl uyguluyoruz: Şimdiye kadar olan bölüm 6 yaş öncesi dönem içindi. Bu Amerika’da sanırsam New York kütüphanelerinde ailelere önerilen bir okuma projesi. Ben de şimdi bu projeyi alıp okul çağındaki, okuma yazma bilen çocuklarımız için uygulayalım diyorum. Derdim sayılarla uğraşmak değil. Çocuklara kitap okuma konusunda düzenli bir sistem oluşturmaya çalışmak. Bizim haftalık düzenli kütüphane ziyaretimiz var. Şimdi bu ziyaretlerimizi daha bilinçli bir şekilde aldığımız/okuduğumuz her kitabın kaydını tutarak bu challenge’a katılıyoruz.

  • Kitap konusunda çocukları zorlamak yok
  • Kitapları çocuklara eğlenceli bir dilde okumalı, monoton bir dilde değil
  • Kitap seçiminde çocuklara çok müdahale edilmemeli, merak ettiği, resmini beğendiği kitapları okumaya dahil etmeli
  • Her gün kitap okuma konusunda rutin oluşturulmalı, mecburi bir hal almadan sevilen bir rutin şeklinde. Mesela koltukta sıcak çaylarınızı içerken yanında kitap okumak gibi veya her akşam uyumadan önce okumak gibi kendinize has rutinler.
  • Tekrar tekrar okumak istedikleri hikayeleri tekrar birlikte okuyabilirsiniz
  • Yaş/ilgi/merakına uygun kitaplar almak ona göre okumalar yapmak hem ilgiyi artırır hem de monotonluğu yok eder. Biz de 9,7 ve 4 yaş olacak şekilde üç farklı yaş ve üç farklı ilgi alanı var. Bu da günde yaklaşık üç farklı çocuk kitabı okumak demek oluyor.
  • Yanınızda her zaman kitap taşıyın.
  • Kitap okumayı eğlenceli bir hale getirebilmek için ev içinde eğlenceli okuma alanları yapabilirsiniz. Daha önce bu konuda şöyle bir yazı yazmıştım:

http://www.viyanalianne.com/2019/12/17/cocuklar-icin-kitap-okumayi-eglenceli-hale-getirebilme-yontemleri/

 

http://www.viyanalianne.com/2019/12/16/cocuklara-okumayi-sevdirmek-kitap-kurdu-bir-nesil-icin/

Bu projeye katılmak isteyenlerle Instagram üzerinden etiketleme yöntemi ile haberleşebiliriz. Daha önce de söylediğim gibi mühim olan sayı değil, mühim olan çocuklarla gün içinde kitap okuma alışkanlığını kazanmak.

Bir yanıt yazın