Finlandiya Okul Reformu/ Klasik dersler kaldırılıyor

Finlandiya 2020 yılına kadar klasik dersleri kaldırıp onların yerine zamana uygun, geleceğin şartlarına göre hizmet veren bir sistem getiriyor. Yani Matematik, İngilizce, Coğrafya, Edebiyat, Tarih gibi klasik dersler kaldırılıyor. Bakalım nasıl bir sistem geliyor?

Finlandiya eğitimde köklü bir reforma adım atıyor. Uluslararası öğrenci değerlendirme programının anketlerinde (PISA) zaten başarısını kanıtlamış olan Finlandiya bu sefer bir adım daha ileriye gidecek.

Amaç: Gelecek nesillere, gelecek yaşamlarında ihtiyaç duyacakları bilgileri vermek. Herkesi bir kalıba sokmak yerine, herkeste olan yeteneği ortaya çıkarıp bunun üzerine çalışabileceği bir sistem oluşturmak.

“Eski sisteme göre eğitim veren okullar 20. yüzyılın başlarında avantajlılardı ama artık onlara gerek yok, çünkü artık gereksinimler aynı değil ve artık 21. yüzyıla uygun bir sisteme ihtiyaç var” Dr. Marjo Kyllönen, Helsinki Okul Müdürü

Fenomen Dersler Finlandiya okullarında devrim yapacak

Kyllönen ve eğitim uzmanları tarafından geliştirilen konseptin içeriği, bir konu etrafında çalışma, yoğunlaşma şekli gibi düşünülüyor, ve buna da “Fenomen dersler” adı veriliyor. Buna göre öğrenciler en çok ilgilendiklerini konuyu seçerek, bu temel yapıdan hareketle ders konularını ve sorularını buna göre oluşturarak, seçtikleri konu üzerinde çalışmaya, derinleşmeye başlayacaklar. Öğrencilerin kendilerinin oluşturdukları bu süreç, onlarda öğrenmeye ilgi ve aynı zamanda heyecanlandırıcı, merak uyandırıcı sorular geliştirmelerini de sağlayacak. Öğrenilenler bu sayede daha kalıcı olacak.

Bunu bir örnekle açıklamak gerekirse: “İkinci Dünya Savaşı” konusu coğrafi, tarihi ve matematiksel açıdan incelenip, proje tarzı şeklinde ele alınacak. Bu bir çok konuyu tek bir proje içine almak (fächerübergreifendes Lernen), klasik okul derslerini gereksiz yapacak.

“Sadece söylenileni yapanlara ve ezbercilere artık bu devirde ihtiyaç yok. Kendine ait görüşü olma, yaratıcılık, farklı, ayrı düşünme ve sosyal beceriler bugüne kıyasla gelecek yıllarda en çok ihtiyaç duyulan becerilerdir. Bunların hepsini ne ezberleyebilirsiniz ne de dersle anlatıp sınavla ölçebilirsiniz.” Alman Nörobiyolog Dr. Gerald Hüther

Klasik dersler yerine takım çalışması -Daha çok konuşma gerektiren!

Sınav için dersleri ve konuları hafızaya doldurmak yerine, öğrenciler kendi bilgilerini kendileri tahsis edecekler. Klasik okul derslerine tam zıt bir program. Fenomen dersler sadece bu imkanları sunmakla kalmayacak aynı zamanda, öğrencilerin birbirleriyle iletişim kurmalarını da sağlayacak. Takım çalışmasını destekleyici.

Bu durum öğretmenler için de geçerlidir. Gelecekte takım çalışması daha çok önem kazanacak. Meslekler arası iletişim, bir çok dersin tek konu etrafında toplanıp anlatılması noktasında önemlidir. Bu yeni eğitim konsepti öğretmenlerden de farklı yetenekler bekliyor. Öğretmenler artık sadece kendi dersinin konusunu anlatmakla değil, aynı zamanda öğrencilerin farklı öğrenme süreçlerini organize etmek ve yönlendirmekle de görevli olacaklar.

Mesleki eğitim için ve Üniversite için en iyi hazırlanma

Klasik okul dersleri yerine Fenomen dersleri seçme sistemi Fin öğrencilerine 16 yaşından itibaren uygulanacak. Bunun sebebi, öğrenciler ileride yapmak istedikleri meslekler veya okumak istedikleri Üniversiteye göre ilgileri olan konuları ve projeleri seçip onun üzerinde yoğunlaşacaklar.

Kademeli olarak 2020 yılına kadar, küçük öğrenciler de bu konularda bilgilendirilerek sistem tanıtılacak. Bu amaçla sistemi 7 -15 yaşa uyarlayabilmek için daha uzun bir geçiş dönemi planlanıyor.

Yazının orjinali: https://www.derstoryteller.de/bildungsrevolution-finnland-schafft-bis-2020-alle-schulfacher-ab/

https://deutsches-schulportal.de/stimmen/finnland-schafft-die-schulfaecher-ab/

Şu yazıları da okuyabilirsiniz:  https://dusunbil.com/klasik-egitimin-sonu-finlandiya-masadan-tahtaya-pek-cok-egitim-materyalinden-kurtuluyor/

https://dusunbil.com/finlandiyadaki-egitim-sisteminin-dunyanin-en-iyisi-olmasinin-10-sebebi/

Neden eğitim konusunda farklı düşünmemiz gerektiğini yeni keşfettiğim bir bilim insanından, Prof. Michio Kaku’den dinleyelim:

http:/https://www.youtube.com/watch?v=LwVn6t5dVs0

 

 

Bir yanıt yazın