Şampuansız bebek yıkama! Bebeklik kokusunu kaybetmeyen bebek!

Gelelim bebeklerde şampuan, sabun vs kullanmaya. Önce şu soruya bir cevap verelim. Şampuan, sabun veya duş jeli kullanacak kadar kirleniyor mu bebekler?

Saçını, vücudunu herhangi başka bir maddeyle temizlemeye gerek var mı? “E gerek yok ama güzel koksun diye”, ” e tabi bebeklerde kirlenir” diyenlere. Bebeğinizin doğduğu andan itibaren o kendine has, bebeksi kokusunu kaybetmek istemiyorsanız, onun vücudunun nem dengesini bozmak istemiyorsanız, en baştan itibaren bu tarz temizleyicilere aslında ihtiyacınız yok.

İlk anne olacağınız zaman, işte anneler için listeler hazırlanır, “bebeğin doğumdan sonra ihtiyaç listesi” diye. Olmazsa olmazlar arasına da bebek şampuanları, duş jelleri yazılıdır, bunların bir de doğal olanları vardır. İlk bebeğime aldım, hediye de geldi hatta. Ama hep düşünüyordum, gerek var mı, varsa neden gerek var gibisinden. Sonra anne bebek forumlarını okudum, bu konuda annelerin tecrübelerini okumak çok faydalı oluyor. Ve burada bir çok annenin bebekleri için hiç bir temizleyici madde kullanmadıklarını okudum.

Peki ne kullanıyorlardı: genelde saf su, badem yağı, anne sütü. Biz öğrenciyken Viyana’da ikiz bebekleri olan bir doktor ablamızın da saf zeytinyağını bebeklerini yıkadığı küvetin suyuna damlattığını görmüştüm. Onu da yazmıştım aklımın bir kenarına.

Bunlardan hareketle ben neler yaptım: İlk kızımdan üçüncüye çocuğuma kadar şampuan, duş jeli, sabun vs kullanmadım. Bebekleri ilk zamanlar zaten direk üzerinden su dökerek yıkamıyorsunuz, bebek küvetinin içine ılık suya, önce ayaklarından yavaş yavaş alıştırarak, sol kolunuz başını yukarıda tutacak şekilde sağ kolunuzda ayaklarını suyun içine hafifçe koyuyorsunuz. Böylelikle ağlamadan hafif hareketlerle, yumuşak bir bezle ovalayarak, üzerine hafif hafif su atarak, yumuşak bir bezle de ovalayarak, hafif hareketlerle duşunu aldırıyorsunuz. İşte bu suyun içine ben ilk başlarda fazla olan anne sütünden çok az koydum (bu şart değil, fazla varsa), sonraları da saf zeytinyağı damlattım suya, bazen de badem yağı.

Man sieht, wie große Hände ein kleines, lachendes Baby baden. Das Wasser ist klar .

Bebeğinizin o kendine has, mis gibi kokusunu kaybetmek istemiyorsanız bir kaç damla zeytinyağı, veya badem yağı yetiyor. Böylelikle bebeğin kendine has kokusu ve vücudunun dengesi de bozulmamış oluyor. Ben o bebeksi kokularını hiç kaybetmesinler diye yaklaşık iki yaşına kadar sadece duru suyla yıkadım. Sadece kakadan sonra çok kokmasın diye popolarını sabunlu lifle yıkadım, onun haricinde hep saf duru su.

Hem ekonomik, hem çöpsüz, hem de dopdoğal. Bebeği doğar doğmaz kimyasallı maddelerle tanıştırmaya gerek yok. Düstur şu aslında, bunu genelde kremler için söylerler ama duş jelleri de vücuda nüfus ediyor nihayetinde, yemediğiniz hiçbir şeyi vücudunuza sürmeyin. Hele de bebeklere daha dikkatli olmak gerek. Çünkü vücut onu emiyor, o vücudunuza işliyor.

Bildergebnis für baby waschen

Benimkiler genelde saçsız bebek oldukları için saçların kirlenmesi diye bir şey söz konusu olmadı. Bebeklerin en çok kulak arka kısımları, ve popo kısımlarını dikkatlice yıkamak gerekir, buralar en çok kirlenen bölgelerdir. Doktorumun da tavsiyesi arada, çok kirlenen popo kısmını şampuan, duş jeli vs kullanılabileceğim yönündeydi. Bunun için de eğer alıp arada kullanacaksanız parfümsüz, saf olanları almaya muhakkak özen gösterin. Kullanmadığım için bu konuda bir araştırma yapmadım.

E şampuansız, duş jelsiz temiz oldu mu? Pis değiller ki, temizlemeye uğraşayım. Suyla temizleniyorlar işte. Hele de yenidoğan bebeklerde pislikten söz etmek mümkün değil, belki emeklemeyle birlikte, toprakta çamurda oynamışsa kirlenir. Ve bir yaşından sonra da dışarda çok vakit geçirince toz, toprak. Benim için onlar da kir değiller ve ılık su ve yumuşak bir lifle hepsi gidiyor. Yazın zaten çoğu zaman suyun içindeler. Sık banyo yaptıkları için de kirlenme söz konusu olmuyor. Ve benimkiler 2 yaşına kadar o bebeksi, mis gibi kokularını hiiiç kaybetmediler. Doğrusu Meryem şu anda 2,5 yaşında hala mis gibi kokuyor;)

Mis kokulu bebekli, temiz ve sağlıklı günleriniz olsun. Bebekleriniz bebeksi dokularını hiç kaybetmesinler;)

 

1 Comment

Add Yours →

Çok teşekkür ederim bu güzel bilgi için. Benim bebeğimde 4 aylık kokusuz şampuan kullandım ama yazınızı okuduktan sonra artık kullanmayacağım.

Bir cevap yazın