İzolasyonlu günlerde eğitim. Okul olmadan öğrenmeyi teşvik etmenin 7 yolu

İlk önceliğiniz bu endişeli pandemi günlerinde evde herkesin güvende olduğunu hissetmesini sağlamak ve huzurlu bir ev ortamı yaratmak olmalı.

Ev eğitimi konusunda tecrübeniz olmadığında, bu konuda nereden başlayacağınızı bilemiyor olmanız çok normal.

Bizim evde bir okul sistemimiz yok (unschool) ve herhangi bir müfredat da takip etmiyoruz, sadece çocukların ilgi alanlarına göre öğreniyoruz. Ne istiyorlarsa onu öğreniyorlar, evet bu okuldan farklı bir sıçrama noktası. Evde okul ortamını oluşturmaya çalışmanın ebeveynler için çok stresli bir durum olduğunu biliyorum.

Öğrenmeyi eğlenceli ve zevkli hale getireceğini düşündüğüm bir kaç noktayı, ebeveynlere faydalı olması açısından buraya yazıyorum. Bunlar, öğrenmeyi teşvik eder, bir şeyler yapıyor hissinde olmanıza yardımcı olur, hem yetişkinler hem de çocuklar  için eğlencelidir ve okul benzeri bir ortam oluşturmaktan çok daha rahattır.

Bunlar evimizde düzenli olarak keyif aldığımız fikirler ve kaynaklar! Umarım bunlar sizin için de faydalı olur.

Okulsuz olarak öğrenmeyi teşvik etmenin 7 yolu / 7 Ways to Encourage Learning Without School

1. Yüksek Sesle Okuma Saati

Aktüel ilgilendiğimiz konular hakkında kitap dolu bir sepetimiz var. İçerisinde resimli kitaplar, konularına göre kitaplar ve romanlar var. Çocuklarım şu anda 11, 9, 6 ve 4 yaşındalar. Tabii ki, küçük olanların uzun süre oturtmak ve büyüklerin okuduklarını dinlemelerini beklemek zor olabilir. Bu yüzden önce küçüklerin  ilgilerini çeken resimli kitaplar ile okuma saatine başlıyoruz.

Çocukların ilgisini çekebilecek kitaplarla bir sepet oluşturmak ve her gün yaklaşık bir saat, çocuklarınızın durumuna göre mesela buradaki kadının yaptığı gibi, yaşı küçük olanların ilgileneceği resimli kitaplardan başlayarak birkaç sayfa sesli kitap okumak. Çocuklar dinlerken boyama, çizim, elişi, mıknatısla oynama, blokları dizme vs. yapabilirler. Gün içinde hiçbir şey yapamıyorsanız dahi sadece bu okumayı yapsanız bile yeterlidir, çünkü okulsuz öğrenirken kitaplardan edinilen ilhamlar çocuklara farklı üretim alanları açtığı ve fikir verdiği icin çok çok kıymetlidir.

 

Daha sonra konularına göre kitaplar okumaya başlıyoruz. Her gün bir sayfa/bir konu hakkında okuyoruz ve o konu üzerine konuşuyoruz. Bu kitaplar hayvanlar, coğrafya, tarih, felsefe, insan anatomisi, sanat, matematik, biyoloji, teknik veya herhangi bir konu oluyor. İlgilerini çeken kitapları gördüğüm anda onları tedarik ediyorum veya kütüphaneden alıyorum. Ayrıca farklı konulardaki kitapları da topluyorum.

Son olarak okuduğumuz romandan da bir kaç sayfa okuyorum. Bunların hepsi toplamda bir saat veya biraz fazla sürebiliyor. Küçükler asla sakince oturup dinlemezler. Yaygın bir yanlış anlayışın aksine aslında çocuklar başka bir şeyle meşgulken de dinlerler. Her çocuk için aynı durum söz konusu olamaz. Bu kadar uzun süre dinlerken yapacak başka şeyleri de her zaman vardır. Genellikle bu sürede bloklarla, el işleriyle ve boyama ile ilgilenirler.

Okurken enteresan buldukları konular üzerinde konuşuyoruz ve şaşırtıcı cevaplarıyla karşılaşıyoruz daha sonra googledan başka bilgileri öğrenmek için ara veriyoruz. Hiç bir acelemiz yok ve öğrenmeyle dolu harika bir kaliteli vakit geçiriyoruz. Gerçeği söylemek gerekirse her gün sadece bir kaç güzel kitabı birlikte okumak dahi günlük öğrenme için yeterli. Bunu gününüzün bir parçası haline getirmenizi tavsiye ederim.

2. Şiirli çay saati

Haftada bir gün hep birlikte kurabiye ve sıcak çikolata hazırlıyoruz. Masayı güzelce hazırlıyoruz bu özel hissettiriyor ve herkes bununla çok ilgileniyor.

Burada masada birlikte oturmayı, tatlıları paylaşmayı, popüler şiir kitaplarına bakmayı ve dönüşümlü olarak okumayı seviyoruz. Sonunda şiirleri sık sık “analiz ediyoruz”. Birisi her zaman bazı şeylerin ne anlama geldiğini soruyor ve böylelikle birlikte çalışma fırsatı doğuyor. Şiirli çay zamanımızın amacı şiiri birlikte okumaktan zevk almak ve bu zamanla fark yarattı.

Ya çocuğunuz şiiri sevmezse? Önce şiirli çay vaktini deneyin. Birlikte bir şeyler pişirmek, masa ayarlamak vb. tüm bu sürecin tadını çıkarın. Benim tavsiyem her zaman komik şiirlerle bu işe başlamak! Çocuklar komik olanları sever. Şiirlerin eğlenceli olduğunu göstermek için bu harika bir yol! Biz Shel Silverstein’ın kitaplarını seviyoruz, bizi her zaman güldürüyorlar.

Atıştırmalık bir şeyler hazırlayıp masayı kurun ve seçtiğiniz eğlenceli şiir kitaplarından sırayla şiir okuyun. Önceden şiirle hiç ilgilenmeyenler için dahi bu uygulama eğlenceli olacaktır. Yeni başlayanlar komik şiirlerle başlayabilir. Çok eğlenecekleri kesin.

3. Cuma Serbest Yazı Yazma

Bu fikir çok sevdiğim Julie Bogart a ait. Temel olarak, bir konu veya aklınıza gelen herhangi bir şey hakkında sürekli olarak yazmak için biraz zaman ayırın (kısa zamanla başlayın, yani 5 dakika)! Ücretsiz yazım kurallarını buradan okuyabilirsiniz. Julie’nin birçok hızlı yazımla ilgili önerisi var! Onları burada bulabilirsiniz.

Ayrıca bu zamanlar ziyaret edemediğiniz arkadaşlarınıza ve ailenize mektup yazmak için de iyi bir fırsat!

Serbest yazı günleri oluşturun. Haftada bir gün buna vakit ayırıp yazma saati yapın. Kısa zamanla başlayın 5 dakika gibi. Çocuklar istedikleri gibi yazsınlar. Fikir için şu blog sayfalarına bakabilirsiniz.

Brave Writer’s 7-Day Writing Blitz

Daily Writing Tips

 

4. Matematik

Matematiğe ayrı bir konu muamelesi yapmak biraz garip. Fark edersek etrafımızdaki her şey matematikle ilgilidir. Planlamasanız dahi etraftaki bir çok şey matematiğe dahildir. Çocuklar bloklarla oynarlar, bölerler, eşit parçalara ayırırlar. Parayla sayarlar, marketçilik oynarlar, yemek pişirirler (ölç, kır, ekle, çıkar, çarp, topla, say)

Matematik için online matematik içerikli sayfalardan yararlanılabilir.

5. Sanat

Sanat günlük hayatın içinde. Yaratıcılığı teşvik etmek için en önemli olduğunu düşündüğüm şey, malzemelerin kolay ulaşılabilirliğidir. Bir şey boyamak, çizmek istediğinizde bunun için kağıt kalem arayışına giriyorsanız bu ihtimal düşüktür. Mümkünse kaosun ve yaratıcılığın bir arada olduğu bir alan/oda oluşturun.

Masterpiece Society kurslarını seviyoruz, ayrıca burada da ücretsiz olanları var.

Yazar ve illustrator  Mo Willems on youtube her gün çocukların çizim öğrenebilecekleri bir kanal.

Sanat için Türkçe olan ve çizim öğreten kaynaklardan yararlanabilirsiniz. Bunun için Instagram da  https://www.instagram.com/kedi.momo/?hl=en sayfasından ve https://usturlab.com.tr/cevrimiciegitimler sayfasından hem çizimle ilgili hem de diğer konularla alakalı online derslere katılabilir çocuklarınız.

6. Doğa zamanı

Sosyal izolasyonun mecburi olduğu günlerde olmamıza rağmen dışarı çıkabiliyor olmamıza minnettarım, sadece başkalarıyla bir arada olmamız yasak. Yakınınızda doğa alanları varsa veya oralara araba ile ulaşabiliyorsanız bunlardan faydalanın. Dışarı çıkmak herkesi daha iyi bir ruh haline sokar ve ortam değişikliği her zaman gereklidir.

Eğer bir bahçeniz varsa bunu mümkün olduğunca daha sık kullanın. Sabah çayınızı, okuma saatinizi ve bir çok şeyi dışarıda yapın. Paspaslardan ve minderlerden bir düzenek kurun ve tadını çıkarın.

Doğa öğrenme için harika bir yerdir. Bir süre oturun ve çocuklarınızın keşfetmelerine olanak sağlayın. Bazı doğa dergilerini ve sanatla ilgili materyalleri de yanınıza getirebilirsiniz.

7. Yeni bir uğraşı öğrenin

Neden çocuklarınızın okulda öğrenmedikleri bir şeyleri denemiyorsunuz. Biz kısa bir süre önce nakışı öğrendik. Youtube da bir çok öğretici kanal mevcut.

Kızlar dikiş dikmeyi severler. Eğer bir dikiş makinanız varsa onu ortaya çıkarın ve kullanıma sunun. Kısa bir süre önce makrame öğrenmeye başladık. Öğrenilecek o kadar çok şey var ki. Yemek pişirmeden ahşap işçiliğine kendi bilimsel deneylerinizi oluşturmaya ve gerçekleştirmeye kadar.

Umarım bu bilgiler ailecek uygulayabileceğiniz eğlenceli fikirler bulmanıza ve kullanabileceğiniz kaynaklara ulaşmanızda yardımcı olur. Eğitimin okulla aynı olması gerekmez, ama bu da çok fazla şey öğrenilemeyeceği anlamına da gelmez. Müfredatı değiştirebileceğiniz kadar değiştirin.

Kaynak: https://happinessishereblog.com/isolation-schooling-7-ways-to-encourage-learning-without-school/

 

Bir cevap yazın