Arı Oteli

Ev yapımı arı oteli. Artık bizim çevrenin arılarının, kelebeklerin konaklayacakları bir mekanları var.

 

Arı Oteli neden gereklidir?

Arıların çoğu kovandan çok kendi yaptıkları veya buldukları yerlerde yaşamayı seviyorlar. Onlara konforlu bir mekan sunmak için arı otelleri gerekli. Bu konuda bilinçli olan toplumlar arı otellerine önem vererek ve etrafta arıların sevdikleri bitkileri, çiçekleri bulundurmaya özen gösteriyorlar. Arı popülasyonunu korumak açısından arı otelleri çok önemli.

 

Hollandalı çevre bilimci Geert Timmermans : Arılar besin zincirinin tepesinde yer alıyorlar ve çok önemliler. Onlar için işler yolundaysa aynı şey kuşlar ve memeliler için de geçerlidir.” diyerek konunun önemini özetliyor. ( https://blog.artemisaritim.com/arilar-icin-otel/)

 

Konunun önemini çocuklara anlatıp, arıların hangi bitkileri sevdikleri hakkında çocuklara kısa bir araştırma konusu verilebilir veya bu konu birlikte araştırılıp konuşulabilir.

Daha sonra da evde bulunan malzemelerle arılar için doğal bir otel yapılabilir.

Gelelim bizim yaptığımız otele,

Malzemeler:

  • boş bir teneke kutu
  • çekiç ve çivi
  • sarı ve siyah akrilik boya, fırça
  • boncuklar ve bir miktar ip, asmak için de biraz kalınca bir ip
  • iki tane gazoz veya süt kutusu kapağı
  • değnek parçaları, kozalak, tuvalet kağıdı rulosu

  1. İlk önce kutunun alt kısmına arının ayakları olması için çivi ile dört delik açalım. Sonra üst kısmına da kutuyu asabilmek için tek delik açalım.

2. Şık bir görünüm elde edebilmek için kutumuzu ilk önce sarıya, kuruyunca da siyah çizgiler şeklinde boyayalım.

3. Arının ayakları görünümünü vermek için de iplere taktığımız boncukları tek tek tenekeye sabitleyelim. Üst kısmındaki tek deliğe de oteli asmak için ipimizi geçirelim.

Biz de 6 ayak olmuş.

4. Kapakların içini boyayarak kutuya göz olması için yapıştıralım.

5. En son olarak elimizdeki küçük dal parçalarını, kozalakları, kağıtları düzenli, aralık bırakacak şekilde dizelim.

Ve konforlu otelimiz artık arılarımızın hizmetinde. Çevrenizde bulunan uygun bir ağaca veya uygun bir yere asalım.

Kurandan arılarla ilgili ayetler: Nahl suresi 68/69. ayetlerde arılara “Ve rabbin bal arısına şöyle ilham etti: “Dağlardan, ağaçlardan ve insanların kurdukları çardaklardan kendine yuvalar edin.”

 

“Sonra her türlü besleyici ürünlerden ye; rabbinin koyduğu kanunlara boyun eğerek çizdiği yollardan git!” Onların karınlarından, farklı renk ve çeşitlerde şerbet (kıvamından bir sıvı) çıkar ki onda insanlara şifa vardır. İşte bunda da düşünen bir topluluk için açık delil bulunmaktadır.”

 

1 Comment

Add Yours →

Bir cevap yazın