Çocukları mutlu ve güçlü yapan nedir?

Çocukları mutlu etmek kolaydır. Fakat tatminkan ve kendinden emin yetişkinler olabilmeleri için neler yapılmalıdır? Bunun için önemli noktalar maddeler halinde:

1. Kendi çözümlerini bulmalarına olanak sağlayın

Dayanıklılık ruhun bağışıklık sistemidir. Dayanıklı insanlar kolay kolay yıkılmazlar. Onlar her durumda ayağa kalkmayı bilirler. Dayanıklılığı da sadece kendi deneyimleri olan insanlar öğrenebilirler.

“Çocukların her probleminde onlar için hızlı bir çözüm bulmak dayanıklılığı geliştirmez. Çünkü çocuklar bu şekilde zorluklarla baş etmeyi ve kendi başlarına yollarını bulmayı öğrenemezler.” diyor İsviçre Dayanıklılık Merkezi’nden Antoinette Wenk.

2. Aşırı korumacı olmayın

Ebeveynler çocuklarının tamamen korunmaya muhtaç bir varlık olarak görür, ağaçlara tırmanmalarına izin vermezler, okuldan eve tek başlarına gelmelerine müsaade etmezlerse “aşırı bir korumadan” bahsedebiliriz. Bunlar zararsız konularmış gibi geliyor ama değil. Pedagog John Marsden, çocuklukta öğrenilmiş çaresizliğin yetişkinlikte korku ve psikolojik sorunlara neden olacağını söylüyor.

3. Koşulsuz sevgi

Ebeveynler sevgilerini, yakınlıklarını nedenlere bağlayarak,  sadece çocuk uslu/iyi/akıllı olduğu durumlarda onlara sevgi gösterirlerse, bu durum çocukların hayatlarında öz değer eksikliğine ve hayatta bağımlı bireyler haline gelmelerine neden olur. Burada madde bağımlılığı ve başka bağımlılıklarda rahatlama aramak gibi durumlardan bahsedebiliriz.

4. Biraz deli olabilmek

Mutlu olma yeteneği %50 çocuğun karakterine bağlıdır. Diğer yarısı da öğrenilebilir ve çevrenin etkisiyle oluşabilir. Mutluluk araştırmacısı Mathias Binswanger şöyle diyor: “Çocukların biraz çılgın olmalarına müsaade edilmeli- çünkü bu yaratıcılığın ve kendine güvenin çekirdeğidir, ve yetişkinlik hayatı için önemli olan bunlardır.”

5. İlgi alanları için zaman ve mekan

Çocuklar ebeveynlerinin hayalindeki hayat için, aktivitelerle dolu bir ajandaya ve boş zamanlarının sürekli doldurulmasına ihtiyaç duymazlar. Bilakis, her şeyden önce, bir çok şeyi denemek ve keşfetmek için aynı zamanda kendi becerilerini tanıyabilmeleri ve ilgi alanlarını bulabilmeleri için zamana ve mekana ihtiyaçları vardır. Çocuğun kendisine ilham veren insanlarla ilişkisi ne kadar büyükse, kendi tutkusunu/ilgi alanını bulması o kadar kolay olur.

Kaynak: https://www.schweizer-illustrierte.ch/family/alltag/was-kinder-stark-und-glucklich-macht

 

 

Bir cevap yazın