Güven Özgüveni Artırır

Çocuğunuza daha fazla güvenin, çünkü bu güven onların özgüvenlerini daha çok artırır.

Çocuklar ne zaman çok soğuk ve ne zaman çok sıcak olduğunu bilirler. Kalın bir kazağın yeterli olup olmadığını bilirler veya üzerine bir hırka giyip giymeyeceklerini.

Parmak arası terliklerle karda dışarı çıkmanın mantıklı olmadığını bilirler. Çorap ve ayakkabıyla çıkmanın daha mantıklı olduğunu da bilirler.

Ve eğer henüz bunları bilmiyorlarsa, küçük olduklarından değil, bu konularda yeterince deneyimleri olmadıklarındandır.

Çocuk gördüğü ilk karın soğuk olduğunu nereden bilsin? Şimdiye kadar sıcak yazları ılık sonbaharı biliyordu ve aniden önüne bembeyaz harika görünümlü kar çıktı.

Tabii ki karın soğuk olduğunu ve biraz daha sıcak giyinmemiz gerektiğini söyleyebiliriz.

Peki biz nereden biliyoruz karın soğuk olduğunu? Hikayelerden mi? Başkalarının anlatımlarından mı?

Hayır. Tecrübeden. Yılların tecrübesinden.

Biz yıllarca soğuğu, sıcağı, karı, rüzgarı ve daha bir çok şeyi defalarca tecrübe ettik. Ve öğrenmeye, tecrübe etmeye devam ediyoruz.

Tecrübe sahibi olmak önemlidir. Ve üşümek bazıları için negatif bir durum gibi algılanabilir. Ancak çocuklarınızın soğuğu hissetmeleri için fırsat verin.

Çünkü onlar henüz bilmiyorlar, daha öğrenecekler.

Herkes farklı.

İnsan bir bireydir. Her insanın sıcaklığı hissetme oranı farklıdır. Aynı ortamda birisi üşürken, bir diğeri için sıcak olabilir.

Biz üşüdüğümüz için veya bize soğuk geldiği için çocuklarımız da üşüyecek diye bir durum yok, bunu kabul edelim.

Çocuğuma Bu Konularda Güvenmek İçin Ne Yapabilirim.

Montunu giyip giymeyeceğini sorun, cevap evetse harika. hayırsa yine harika, montu yanınıza alın ve arada bir sorun.

Çocuğun kendi hisleri olduğuna ve kendi sıcaklık temposu olduğuna ikna olun. Kendiniz de bir hırkanın yeterli olup olmadığını veya kalın bir şeyler giymenin gerekli olup olmadığını deneyimleyin.

Soğuk havanın (saatlerce soğukta durmadıktan sonra) insanı hasta etmediğini bilin. Ancak vücutta herhangi bir virüs varsa, soğuk hava tetikleyici olabilir. Bu soğuğa çıkmasada bir şekilde ortaya çıkacak bir durum zaten ve ikisinin bir araya gelmesi de tamamen tesadüf.

Hislerinize göre mi giyinirsiniz yoksa havanın durumuna göre mi? Kışın ne kadar çok giyinmek doğru sizce?

Çocukların ince mi yoksa kalın mı giyinmeleri gerektiği düşüncesini kendilerini nasıl daha iyi hissediyorlarsa o şekilde karar vermelerine izin verin.

Ve çok çok önemli, arabada hem kendiniz hem de çocuklarınız montla oturmayın. kalın montla arabada oturmayın Kötü bir durumda bu durum ölümcül dahi olabiliyor. (Videoda montuyla oturan çocuğu kaza anında emniyet kemerinin tam koruyamadığını anlatıyor. En doğru koruma şekli, normal kıyafetli iken emniyet kemerini takmak)

Yazının orjinali burada, tercüme ettiğim sayfa: http://www.geborgenundgeliebt.de/2016/11/15/mir-ist-nicht-kalt-wieso-dein-kind-seinen-koerper-besser-kennt-als-du/

 

 

 

 

Bir cevap yazın