Haftalık Yemek Planı! Yapalım mı?

Her gün ne pişireceğim derdine düşmeden, çok fazla vaktinizi almayacak pratik bir yöntem. Haftalık yemek planı hazırlamak. Buna ben de yeni başladım, plan yapıp uygulama konusunda sıkıntılarım var nedense. Kaos seviyoruz galiba ama bir çok şeye yetişmeye çalışırken bu kaoslar bizi strese sokuyor.

Pazar akşamından hazırlanan bir liste tüm haftayı kapsıyor ve her gün ne yapacağını bilmek insanı rahatlatıyor.

Şimdi şöyle yaptım ben, ilk önce her evde gerekli olan ana gıdaları kontrol etmek mesela bulgur, pirinç vs gibi. Onlar tamamsa listeyi hazırlamak kolay. Bu genel ihtiyaçlar için de aylık bir liste hazırlanabilir. Eğer toplu bi yerlerden alıyorsanız.

İlk önce bir kağıda aklınızdaki bütün yemekleri yazın, bu listeye aklınıza geldikçe ekleme yapın. Böylelikle hazır bir listeniz olacak. Sonra bu listeden o hafta için menüler oluşturun.

Ben yeni gördüğüm tarifleri, denemek istediklerimi de listeye varsa linki ile birlikte ekliyorum.

Haftalık liste hazırlamanın bir diğer avantajı da, eve fazladan sebze alıpta, sonra bunları unutup israfı önlemek oldu. Markete gittiğimde bütün sebze ve meyvelerden alıyordum sonra da dolapta unuttuklarım veya vakti geçenler oluyordu. Plan beni israftan korudu.

Bir de ne yediğimizi yazmak, neleri yemediğimizi hatırlattı, sanki her zaman aynı şeyleri yiyormuşuz hissinden kurtardı. Çeşitli ama kontrollü menü olmasını sevdim.

Gelelim listeye:

Post-it lere yazmak daha bir kolaylaştırdı, diğer haftayı hazırlarken tekrar yazmaya gerek kalmadan buradakini oraya aktarıyorum. Hafta sonu çok belli olmuyor, bazen bir çorba veya makarna veya çayın yanına kısır, köfte tarzı geçiştiriyoruz. Çocuklar yoğurtlu çorbayı çok seviyorlar, onu plansız her fırsatta yapıyorum. Bulgur ve pirinç pilavı da yapıyorum, evde yemek seçen çocuğunuz varsa ve sebze yemiyorsa çorba ve pilav o günü kurtarıyor. Biz de sadece büyük kızım seçiyor, bunu şu (tıklayın) yazımda anlatmıştım.

Misafir alacağım günleri de, eğer hafta sonundan belliyse ona göre yazıyorum değilse o günün menüsünü misafire uyarlıyorum, extra alışveriş gerekiyorsa da küçük bir market alışverişi yeterli oluyor.

Meyveleri yazmıyorum ama onu da kontrollü almaya çalışıyorum, yenilmeyince çöpe gitmesi hoş olmuyor.

 

Bir cevap yazın