Çocuğum soğuk algınlığında okula devam edebilir mi? Tüm öğrenciler test yaptırmak zorunda mı? Ev okulunun işleyişi nasıl olacak? Ebeveynler için rehber olacak bir yazı.
Corona uyarı ışıkları artan Virüs vakalarına hızlı ve bölgesel olarak önlem alabilmek için oluşturulmuştur. Her uyarı ışığı aşaması için Milli Eğitim Bakanlığı virüsün yayılmasını kontrol altına almak ve öğrencileri ve öğretmenleri korumak için bazı önlemler belirlemiştir. Corona Komisyonu her hafta ışığın rengine karar verecek. Okul yönetimi velileri mevcut durumla ilgili ve o durumun gerektirdiği önlemler hakkında bilgilendirecek.
Soru: Öğrenciler maske takmak zorundalar mı?
Cevap: Corona uyarı ışığı sarı olduğunda bütün öğrenciler, öğretmenler ve okulla ilişiği olan herkes maske takmak zorunda. Öğrenciler sınıf içinde, kendi yerlerinde maskeyi çıkarabilirler. Mesafenin korunamadığı grup çalışmalarında öğretmenler maske takılmasını isteyebilirler. Müzik dersinde şarkılar sadece maskeyle söylenebilir.
Soru: Okullar kapatılacak mı?
Cevap: Okullar her zaman açık kalacak. Genel olarak uzaktan eğitime kırmızı uyarı ışığında geçilecek. Bununla birlikte okullarda desteğe ve yardıma ihtiyacı olan tüm öğrenciler için acil durum operasyonları devrede olacak. Durumu rahatlatmak için lise düzeyindeki okullar turuncu lambada uzaktan eğitime geçebilecekler. Okulların kendi düzenleri içinde küçük gruplar halinde öğrenime devam edebilme özerklikleri de var.
Soru: Ev okulunun işleyişi bu sefer nasıl olacak?
Cevap: Aileler okullar aniden kapatıldığındaki kaosu çok iyi hatırlıyorlar. Öğretmenler çeşitli yollardan Youtube, Whatsapp, Messenger, Zoom üzerinden öğrencilere ödevleri ulaştırmaya çalıştılar. Bu şimdi değişmeli: Okul yılının başında her okulun öğretmenleri öğrencilerle iletişim kurabilecekleri bir öğrenme platformu belirlemeliler. Ayrıca öğretmenlerde kendi içlerinde koordine olarak, ne kadar, hangi ödevleri verdiklerini bilmeliler. Ders içeriği oluşturmada Videolardan, canlı yayınlardan ve kişisel öğrenme alanlarından yararlanılacak.
Soru: Öğrencilere Laptopp sağlanıyor mu?
Cevap: Eğitim bakanlığı ilkbaharda 10.000 laptopp temin etti, bunlar ihtiyacı olanlara verilmek üzere yazın bekletildi. Ev ortamında uygun yeri, desteği, Interneti olmayan öğrenciler uyarı ışığı kırmızı olduğunda dahi okula gidebilirler. Okullarda küçük gruplar halinde veya ödevleri yapmak için öğrenme istasyonları oluşturulacak.
Soru: Çocuklara gargara testi zorunluluğu var mı?
Cevap: Gargara testleri ağrısız ve hızlı bir test yöntemidir. Test yapılacak kişi 10 ila 15 ml lik çözelti ile gargara yaparak test gerçekleşir. Eğitim Bakanlığı Viyana, Graz, Linz, Innsbruck Üniversiteleri, okullardaki enfeksiyon oranlarını görmek için Eylül sonundan itibaren bir izleme programı düzenliyor. Somut olarak 15.000 öğrenci 1200 öğretmen her üç ila dört haftada bir okul doktoru veya bir asistan tarafından test yapılacak.
Bu araştırmaya katılmak serbesttir ve sadece yasal vasinin onayı gerekmektedir. Test sonucu 24 saat içinde alınabilir. Pozitif durumlarda Sağlık Bakanlığına haber verilecek.
Soru: Şüpheli vaka durumlarında nasıl bir yol izlenecek?
Cevap: İlgili öğrenci diğerlerinden ayrılacak. Okul yönetimi durumu okul doktoruna, ilgili sağlık kurumuna, velilere ve eğitim bakanlığına haber verecek. Sağlık kurumu testin nerede ve ne şekilde yapılacağına karar verecek. Duruma göre sağlık kurumu etkilenen diğer öğrencileri karantinaya alacak. Diğerleri bir sonraki açıklama aşamasına kadar iyi havalandırılmış sınıflarda eğitime devam edecekler.
Soru: Aileler soğuk algınlığı olan çocukları okula gönderebilirler mi?
Cevap: Soğuk algınlığı tek başına Corona belirtisi değil. Çocuğun sağlık durumu iyi kontrol edilecek. Temel ölçütlerden biri ateş ölçümü ve artan sıcaklık. 37,5 dereceden itibaren okula göndermek tavsiye edilmiyor. Öksürük, boğaz ağrısı, ani tat ve koku kaybı gibi enfeksiyon belirtileri varsa ateşi muhakkak ölçülmeli. Eğitim bakanı Heinz Faßmann’a göre şüphe halinde çocuk daima evde kalmalıdır.
Soru: Çalışan ebeveynler çocuklara bakılması gerektiğinde ne yapmalılar?
Cevap: Temel olarak her çalışanın yılda bir hafta bakım izni alma hakkı var. Gerekirse bakım izni günlük veya saatlik olarak alınabilir ve bu durum işverenle bir anlaşmaya tabi değil. Bir hafta dolduğunda ve 12 yaşın altındaki çocuk tekrar hastalandığında ikinci hafta tekrar izin alma hakkı vardır.
Eyalet hükümeti ayrıca üç haftalık özel bakım süresinin Şubat 2021 e kadar uzatıldığını açıkladı. Okulların ve anaokullarının kapalı olduğu ve çocuklara (14 yaşına kadar) veya engellilere ne zaman bakılması gerektiği konusunda anlaşmaya varılabilir. Bu durumda devlet ücretlerin üçte birini öder. Ancak yasal bir hak yoktur; işveren bunu kabul etmelidir.
Soru: Risk grubunda olan insanlar nasıl korunacak?
Cevap: Risk grubuna ait olanlar okul derslerine katılmak zorunda değiller. Risk grubuna ait kişilerle yaşayan öğrenciler ve öğretmenler doktor tarafından verilen bir raporla bu durumda okula gitmek zorunda değiller. Milli Eğitim Bakanlığı risk grubuna ait öğretmenler için FFP2 tipi maskeleri sağlıyor. Kimlerin risk grubuna dahil olduğunu yine Eğitim Bakanlığı belirliyor.
Soru: Öğrencilerin birbirleriyle kaynaşmalarına izin veriliyor mu?
Cevap: Bir sınıf epidemik bir topluluk olarak görülür. Bu; çocukların ve gençlerin olabildiğince az ve gerektiği kadar bir araya gelmeleri demektir. Karışık gruplarda ders (dil grupları) önceden olduğu gibi devam edecek. Fakat bakanlık okul yönetimlerine ara konseptler oluşturmalarını ve teneffüslerin kademeli olarak oluşturulmasını temyiz etti.
Soru: Açık havada ders yapılacak mı?
Cevap: Okullar mümkün olduğunca açık havada ders yapmalılar. Bu sadece müzik ve beden dersi için geçerli değil, mümkün olan tüm dersler için geçerli. Eğitim Bakanı Heinz Faßmann; “Almanca bir metin okul avlusunda da tartışılabilir, yerli yaprak döken ağaçlar olabilir veya parklar belirlenebilir.” (Nadja Kupsa, 5.9.2020) Der Standard
Son yorumlar