Evde çocuklarınız ile ders çalışırken oluşacak gerginliklere karşı ebeveynlere yönelik – 10 tavsiyemiz

COVID-19 salgınının sebep olduğu sağlık, iş ve ekonomik alanlardaki varoluşsal endişelerden dolayı ebeveynler önümüzdeki birkaç hafta içinde çocuklarının „evde öğretim“ zorluğuyla karşı karşıyalar. Bu konuda yardıma ihtiyacı olan ve aklınızda oluşan sorulara ilişkin cevap niteliğinde yazdığımız tavsiyeleri lütfen okuyunuz.

1. Önce beklentilerinizi netleştiriniz

Çocuklar “EKSTRA TATİL!” için sevindiklerinden  ve  yetişkinlerin de evde çocuklarının  ders çalışması ve öğrenmesi için gayret edeceklerinden dolayı evde oluşacak gerginlikler   kaçınılmazdır. Hayal kırıklıkları her zaman beklenti ve gerçeklik arasındaki farktan kaynaklanır – buna sebep vermemek icin çocuğunuz ile karşılıklı birbirinize olan beklentilerinize dair konuşmanız önemlidir. Tabii ki, çocuklar da isteklerini ifade edeceklerdir. Bir uzlaşma sağlamanın en temel yolu çocuğunuzun günün birkaç saatini okuluna ve eğitimine ayırması  gerektiğini anlaması, sizin de bir ebeveyn ve bir yetişkin olarak hayatınızın farklı alanlarında yerine getirmeniz gereken belirli sorumluluklarınızın  olduğunu cocuklarınıza anlatmanız gerekir.

2. Okulda değil de, evde ders çalışarak insan yaşamını koruduğumuzu çocuğunuza açıkça anlatınız

Henüz bunu yapmadıysanız, şu anki salgını çocuklarınıza açıklayınız. Çünkü belirsizlik çocuklarda korku yaratır (Link). Okulda değil, evde öğrenerek yaşamlarını koruduğumuzu açıkça belirtiniz.

3. Stres yapmayın! Rahat olun!

Rolünüz çocuklarınıza bir öğretmen gibi yeni bilgiler öğretmekten çok çocuğunuzun  okulda öğrendiği önemli konuları evde düzenli bir şekilde etüt etmesine yardımcı olmaktır. Sizin rolünüz daha ziyade çocuklarınız icin öğretmenleri tarafından  hazırlanan egzersiz calışma sayfalarını  (ev ödevlerini yada alıştırmaları) evde yaparken öğrenme koçluğunu üstlenmenizdir. Mükemmeliyetçiliği unutun, çocuğunuz egzersizleri yaparken hatalar yapacaktır, bunların üzerinde fazla durmayın ve gereksiz yere çocuğunuzu sıkmayın. Önemli olan çocuğunuzun iyi bir ruh halinde derslerini severek yapmasını teşvik etmenizdir.

4. Ritüeller oluşturun

Kendi mesleki durumunuzu da göz önünde bulundurarak çocuğunuz ile birlikte önce haftalık bir ders çalışma programı hazırlayın. Örneğin, günlük öğrenme sürecinde  çocuğunuz ile bir takım toplantısı yapabilirsiniz ve günlük ders çalışma planını beraberce belirleyebilirsiniz.  10 dakikalık bir kitap okuma ile veya yağlı boya ile resim yaparak günlük ders çalışma programına başlamak daha uygun olur.  Günlük ders çalışma planını  belirli bir zaman dilimine kısıtlarsak, sonrasında  çocuklar ödevlerini  tamamladıklarında başka şeyler de yapabileceklerinin farkında olurlar. Bu da motivasyonlarını pozitif bir şekilde etkiler. Yaklaşık 50 dakikalık aralar ile mola yapılabilinir.

5. Çocuklarınıza kendi kendilerine belirleme ve karar verme özgürlüğü verin

Onlara mümkün olduğunca kendilerini belirleme özgürlüğü verin. Çocuklarınız kendi kendine öğrenmelerinin sorumluluğunu alsınlar. Tavsiyemiz cocuklarınıza ders çalışırken ve pratik yaparken sürekli olarak çocukların yanında oturmamanız, aksi taktirde devamlı yanında oturduğunuz zaman bu bir gerginliğe sebep olabilir. Bu durumu kendiniz için olumlu bir şekilde görünüz ve bu esnada kendi yapmanız gereken şeylere konsantre olabilirsiniz.

6. Çocuklarınız için çalışma yeri kurun ve geri çekilme alanı yaratın

Sadece öğrenme zamanını değil, aynı zamanda öğrenme yerini de düzenleyiniz. Çocuğunuzun ev ödevlerine dikkati bozulmadan çalışabileceği bir ortam olması önemlidir.   Çocuğunuz dersini    çalışırken kardeşleri veya başka bir aile üyesi tarafından rahatsız edilmemesi veya çocuğunuzun  öğrenirken dikkatinin dağılmaması için dikkat dağıtıcı unsurların olabildiğince düşük olması önemlidir.  Her aile üyesi için en azından evde bir kenara kimseyi rahatsız etmeden çekilebileceği bir ortam yaratmak her aile üyesi açısından faydalıdır. Ders çalışırken farklı ders çalışma yeri de yaratılabilinir. Mesela  çocuğunuz yerde de yazabilir, kanepede de kitabını  okuyabilir.

7. İnternet sizin yararınızadır !

Genelde ebeveynler bilgisayar ve benzeri elektronik ürünleri çocuklarının ders çalısmasına engel bir faktör olarak görürüler. Aslında önemli olan çocuğunuzun interneti ne niyetle kullandığıdır. Örneğin okullarda  cocukların öğrendiği konularda egzersiz yapmasını sağlayan App „Anton“ tavsiye edilen bir bilgisayar uygulamasıdır. „Saferinternet.at“  (Link) internet kullanımı hakkında birçok yararlı bilgiyi  edinebileceğiniz  bir internet sitesidir.   Çocuklarınız kesinlikle arkadaşlarını özleyecektirler bu günlerde. COVID-19 salgını nedeniyle parklara çıkmak da yasak. Teknik imkanınız ve seçeneğiniz varsa, çocuklarınızın arkadaşlarıyla internet üzerinden videolu arama yapmasına veya birlikte çevrimiçi oyunlar (yaşa uygun) oynamalarına izin verin.

8. Cocuklarınıza örnek olunuz! 

Çocuklar genelde yetişkinleri gözlemleyerek ve taklit ederek kendi kişiliklerini oluştururlar.  COVID-19 salgını sebepi ile ailecek evde geçirdiğimiz bu günlerde davranışlarımıza ve tavırlarımıza daha dikkat etmeliyiz ve çocuklarımıza iyi bir örnek teşkil etmeliyiz. Sürekli vaktimizi cep telefonunu kullanarak geçiriyorsak, çocuklarımızında aynı şeyi istemesine ve yapmasına şaşırmamalıyız. Çocuklarımızın kitap okumasını istiyorsak, kendimizde kitap okumalıyız.

9. Yaratıcılığı, egzersizi ve eğlenceyi unutmayın

Evde kaldığımız bu günlerde olimpik oturma odası oyunlarını çocuklarınızla birlikte düzenleyebilir ve cocuklarınızın evde de hareket etmesini ve spor yapmasını sağlayabilirsiniz. Nasıl mı  oluyor? Örneğin kim en uzun süre tek bacağı ile ayakta durabilir oyununu oynayarak, veya yemek masasında masa tenisi oynayarak.  Çocuklarınız ile en sevdiğiniz şarkıları söyleyebilir veya boş tuvalet kağıdı rulolarından bir sanat sergisi tasarlayabilirsiniz.

10. Elinizde olan imkanları  kullanınız  

Bu süre zarfında çocuklarınız ile evde zaman geçirmek icin özel bir ekstra malzemeye veya yeni oyuncaklara ihtiyacınız yok.  En değerli kaynaklarınızdan biri Internet’tir ve bu sayede edineceğiniz sayısız fikirlerdir. Yapacağınız tek şey güvendiğiniz arama motoruna “çöp kutusu ile tamircilik”  ya da “evde çocuklarla deney” gibi anahtar kelimeler seçip ve arama yaptığınızda karşınıza çok sayıda çıkacak olan önerilerdir.

Kaynak: https://awblog.at/10-tipps-fuer-heimunterricht/

Bir cevap yazın