Bebekler ilk yıllarında hangi oyuncaklara ihtiyaç duyarlar?

Oyun bebekler için sadece öylesine zaman geçirmek değil bilakis çevresini keşfetme ve yeni beceriler kazanmak içindir.

Yeni doğmuş bir bebeğin gelişimini tamamlaması için oyuncaklara ihtiyacı yoktur: Yaşamlarının ilk yıllarında bebekler ne kadar az uyarıcı ile karşılaşırlarsa o kadar iyi. Çocuk odalarındaki ne yüksek müzikli oyuncaklara ne de parlak boyanmış bir odaya bebeğin ihtiyacı yoktur. Bebek yataklarının üzerine asılan yüksek sesli mobillere de bebeklerin ihtiyacı olmaz. Ağlayan, anneye ihtiyaç duyan bebeği bunlar asla sakinleştiremez.

Bebekler ilk dönemlerinde etrafıyla ve kendisiyle meşgul olurlar, daha çok anneye bakarlar. Sizi izlemesine, size dokunmasına fırsat tanıyın. Endüstriyel, ses çıkaran gürültülü oyuncaklar yerine size baksın.

En iyi oyuncak: Bebekler için annenin sesi, onun konuşması, şarkı söylemesi. Varsa diğer kardeşlerini seyretmesi, anneyi iş yaparken izlemesi. Bütün bunlar bedava ve bebekleri daha çok mutlu eder.

Başka oyuncak kurtarmaz

Oyuncaklara geçiş bebeğin eliyle bir şeyleri kavramasıyla başlamalıdır. Öncesinde alınan oyuncaklar gereksiz ve herhangi bir öğrenmeye etkisi yoktur.

“Weniger ist oft mehr”, daha az daha çok. Az ama çok. Çok ama yetersiz. Bunu çocuklarla yaşarken daha iyi deneyimliyor insan. Bazen tek oyuncakla bir çok oyun oynayabilirken, bir çok ve çeşitli oyuncakların içerisinde “sıkıldııım” diyebiliyorlar.

 

En iyi oyuncak: Biz bez parçası bebekler için en rahat, hafif oyuncaktır. Bebeğiniz eliyle bir şeyleri kavramaya başlayınca hemen plastik bir oyuncak vermek yerine, bezden mendil parça bu işi görür. Bebek onu tutar, sallar, o elinden öbürüne geçirir onu hissetmek hoşuna gider. Zamanla diğer nesnelere geçiş yapabilirsiniz.

Çıngırak tarzı oyuncaklar da bebeğin sakinliğine uygun değillerdir, bebekleri gereksiz strese soktuğunu ifade eden uzmanlar var. Ki ben de öyle düşünüyorum, bir süreden sonra o sesler bıktırıcı oluyor. Ne kadar sakinlik o kadar huzur.

Oyuncağa geçiş: İlk 2 ay sürekli yatış, 3. ayla birlikte değişim başlar, 4. ay itibari ile oturma sürecinin başlamasıyla eliyle bir şeyleri tutup oynamak ister. Mutfak çekmecesinden alınan bir tahta kaşık bu dönemin en güzel oyuncağıdır. Buna zamanla eklemeler yapılır, tüm zarasız mutfak gereçleri onun içindir.

8. ay civarında gazete kağıtlarıyla, reklam kağıtlarıyla oynamayı severler. Hanne Vera kağıt çöpünü doldurup boşaltmaktan çok zevk alırdı. Bir de kağıt mendil paketi, yollarda yanıma alıyordum. Oyuncaktan ziyade bir paket kağıt mendil onu oyalıyordu. Dikkatli olmak kaydıyla verilebilir. İçerisine nohut, fasulye koyduğum küçük pet şişesini sallamak da çıngıraktan daha çok vakit geçirdiği aletti.

Hiç almayın demiyorum, bizim de aldıklarımız oldu elbet. Çok fazla almak yerine bir kaç tane kalitesi yüksek oyuncak yeterlidir. Zararlı madde içeren oyuncaklara dikkat edin. Küçük parçalı oyuncakları kesinlikle vermeyin.

Her önerilene değil de bebeğinizin neye ihtiyaç duyduğuna bakın, oyuncak endüstrisi hızla değişen bir sektör. Bunun yanında her çocuğun gelişim süreci aynı değildir. Bebeğiniz gelişim düzeyinde olmayan oyuncaklar yüzünden sıkılmış ve hayal kırıklığına uğramış olabilir.

İlk yıllar için önerebileceğim:

  1. Kalın kartondan veya kumaş kitaplar: Kitap sevgisi bebeklikten başlar. Basit bebek kitaplarına bebeğiniz bayılır. Minik elleriyle kavrayabilir, emebilir. Dil gelişimi için de müthiş bir başlangıç. “Elma, kedi, kuş vs. diye içerisinde olanları ona anlatabilirsiniz.
  2. Oyun halısı: Son yıllarda çok popüler, biraz da pahalı. Bence çok gerekli değil. İlk kızım hiç sevmedi, Akif Kerem çok sevdi, oyun halısı altında uyurdu genelde. 3 numara da değişken bazen sevdi ama genelde abisiyle ablasını seyretmek daha eğlenceliydi. Tavana asılmış balonlar da aynı işlevi görüyor. Bir eğlence dönüşü topladığımız balonları duvara asmıştık, evdeki hareketlenmelerle balonlar kıpırdadıkça Akif kahkahalar atıp, elini ayağını oynatıyordu.
  3. Diş çıkarma halkası: Bu sadece oyuncak değil, bebeğin kaşınan dişleri için de faydalı. Çocuklar her yaşta bununla oynamayı seviyorlar. Diş için soğan vs. tavsiye edenler de var. Bizimkiler bir de sarımsak döveceğinin tahta sapıyla da oynuyorlardı, diş kaşıyorlardı.
  4. Pelüş hayvanlar: Ben ilk yıllarda bunun çok iyi olmadığını düşünüyorum ama 1 yaşından sonra oyuncak bebek ve bu tarz hayvanları seviyorlar. İlk bir yıl bebeğin etrafını bunlarla doldurmaya gerek yok.

 

 

 

Mutfak malzemelerinin dayanılmaz cazibesi :))

 

 

 

 

Her türlü su oyunları. Oturmaya başladıktan sonra toprak ve çamurla oynayabilirler. Suyla daha erken dönemlerde de oynarlar.

Etrafı seyretmek de en güzel oyundur.

Bol oyunlu mutlu günleriniz olsun;)

Bir cevap yazın