Viyana Halk Kütüphanesi Çocuk Bölümü ve Çocuk Kütüphanesi (Kinderbücherei Weltsprachen)

Viyana Halk kütüphanesinde bulunan çocuk bölümü. 0-3 yaş için.

Küçükler için ayrılan bölüme gidebilmek için, ördek ayak izlerini takip ediyoruz.

Kütüphane açılır açılmaz orada olduğumuz için, kimseler yoktu. Hafta içi olması da cabası.

Kitap okumanın eşsiz rahatlığı…

Çocuk bölümünün girişinde asılı olan boy ölçme cetveli ve üzerinde yazanlar. Türkçeyi seçmişler bu sefer. İngilizce, Almanca ve bir çok dilde düzenlenmiş olanları da mevcut. Bebek doğduğunda Belediye’nin yeni annelere hediye ettiği çantanın içinden de çıkıyor bu boy cetveli.

Viyana Halk kütüphanelerinin her şubesinde çocuklar için ayrılmış alan bulunmaktadır. Yaklaşık 39 farklı bölgedeki kütüphanelerde bu şekilde çocuk bölümü mevcut. Küçük çocuğunuzla burada bol kitaplı vakit geçirebilir aynı zamanda kitapları ödünçte alabilirsiniz. 18 yaşına kadar çocuklar için kütüphane kartı ücretsiz.

Bu şekilde çeşitli modellerde kartlar var, görevli çocuğa hangisini istediğini soruyor, çocuğun seçimine göre kartı veriliyor.

Çocukların keşfetmesine, oynamasına kitaplarla her türlü vakit geçirmelerine müsait bir ortam. (2014, Fotoğraftaki benim oğlum, 17 aylık)

Bizim sıklıkla gittiğimiz 11. Bölgedeki Kütüphane

kk
Burası da bizim Kütüphanenin çocuk bölümü. Viyana 11. bölgenin kütüphanesinin çocuklar için ayrılmış kısmı.
Kitap her türlü eğlencedir.
Torunuyla kütüphanede vakit geçiren bir anane. Kitap okuyor torununa bi taraftan da örgüsüne, torunu için atkı örmeye devam ediyor.

Türkçe bilenler için seçilmiş kitaplar. Her türlü okumayı teşvik için çalışıyor Kütüphane. Özellikle her çocuğun ana dilinde kitaplar okumasına dikkat ediliyor.

Kinderbücherei Weltsprachen (Dünya Dilleriyle Çocuk Kütüphanesi)

Çocuk kütüphanesi (Kinderbücherei Weltsprachen) adıyla sadece bir bölgede çocuklara özel hizmet veren kütüphane bulunmaktadır. Özel çalışma alanı çocuklardaki çok dilliliği destekleyip, geliştirmek. 15. Bölgede bulunan bu çocuk kütüphanesinin sunduğu programlar.

  • 0-3 yaş çocuklar için okumayı geliştirici program (kirangolini)
  • çok dilli hikaye okuma saatleri 3-10 yaş
  • oyunla Almanca öğrenme programları 4-10 yaş
  • yazarlarla ve sanatçılarla kitap okuma günleri

49 farklı dilde eserler bulunan bu kütüphane 0 yaştan 18 yaşına kadar olan bütün çocuklar için hizmet vermektedir. 12.700 Kitap, sesli kitap ve DVDs çok dilli çocukların hizmetinde.

“Burası herkesin kütüphanesi, çünkü artık herkes çok dilli yetişiyor. Bir dilin aile içinde konuşulup konuşulmadığına bakmıyoruz, çocuk sadece okulda öğreniyor olsa bile bizim için farketmiyor. Burası herkese açık.” diyor Kütüphanenin müdüresi Majda Kovacevic.

Fotoğraf: https://blog.kinderinfowien.at/kinderbuecherei-der-weltsprachen/
Fotoğraf: https://blog.kinderinfowien.at/kinderbuecherei-der-weltsprachen/

Japonca, Korece ve Kürtçe kitapların bulunduğu kısım.

Fotoğraf: https://blog.kinderinfowien.at/kinderbuecherei-der-weltsprachen/

Yazan: Hadiye İçyer/ Viyana

http://www.viyanalianne.com/

Bir cevap yazın